Symptomer

ved aktiv Crohns sykdom er diaré, som kan være blodig og med slim. Mage smerter, oftest nede på høyre side, veksles oftest med blindtarmen. Feber, slapphet, nedsatt allmenntilstand er også vanlig når det står på. Smertene føles vanligvis som knip nederst i buken, men gir seg som regel etter avføring eller ved å få ut luft. Noen får sterke vedvarende smerter nedad i høyre side av magen, som nevnt ovenfor kan forveksles med blindtarmbetennelse. Det kan oppstå byller i tarmveggen som tømmer seg til utsiden av tarmen. På denne måten dannes kanaler (fistler) mellom tarm åpningen og nabo organer, ev gjennom bukveggen, som har vanskelig for å gro.

Crohns sykdom kan deles i tre sykdoms grader etter hvor alvorlige symptomene er:

Ved lett grad er det som regel bare tendens til løs og hyppig avføring, og mye luft i tarmen. Det er ingen feber, og allmenntilstanden er god. En moderat grad er vanligst. Denne ses oftest når sykdommen er begrenset til nedre del av tynntarmen (ileum) og øvre del av tykktarmen. Det er mindre diaré og tap av næringsemner enn ved den alvorlige formen. Allmenntilstanden er lite påvirket og vekten begynner å gå ned. Forsnevringer kan danne seg i tarmen, særlig hvor tynntarm går over til tykktarm.

Foto: tynntarm

Ved alvorlig sykdom er det som regel

mer enn ti avføringer i døgnet, feber, rask puls og sterkt nedsatt allmenntilstand. Tapet av blod, væske og viktige salter (elektrolytter) fører til uttørring og avmagring. Betennelsen kan være årsak til fortykkelse av tarmveggen med forsnevringer som hindrer eller stopper innholdet i tarmen i å komme videre. Dette gir utspilt buk med sterke smerter og uttalt ømhet ved trykk mot bukveggen.
Luft smertene er noe av det som mange synes er de aller værste. Man får sterke smerter i magen og kramper i magen. Noen får så sterke luftsmerter at det føles ut som de er helt oppi brystet og at en blir kvalm og spy følelse. Noen bruker medikamenter som smertestillende ved slike hendelser mens andre klarer å få ut luften raskt og greit ved å slappe av å ligge strekk ut, eller ved å benytte toalettet for å få “blåst” litt ut. Noen benytter reseptfrie medisiner og noen bruker naturlige medisiner for å forebygge til å unngå slike sterke luft smerter, se Medisiner for mer informasjon om disse.Et lite hint for at en må ha et toalett veldig nært er når hårene på huden slår seg opp (som når en får frysninger) og etter 5-10 min må en på toalettet, dette er en normal reaksjon for nesten alle. Mange sliter også svette byger, og så kan en fryse og frem og tilbake. Vi kan ofte fryse enklere på høst/vinter, hvorfor vites ikke. Det sies at magnesium skal fungere på dette.

Diagnostisering av Crohns sykdom
 etter samtale med deg, og en erfaren lege få mistanke om Crohns sykdom. Les mer på Om Crohn om hvordan de gir en eksakt diagnose.

Behandlingen tar sikte på å lindre symptomer og redusere sykdomskomplikasjoner. Riktig ernæring er vesentlig og henvisning til klinisk ernæringsfysiolog/dietetiker anbefales. Tilskudd av vitaminer og sporstoffer er iblant nødvendig. Crohn kan aldri helbredes. Den kan holdes under kontroll med medisinering eller operasjon. Les mer om behandling på våre sider.