Kosthold

Det de fleste lurer på er

Hva kan jeg egentlig spise ? Hva kan jeg ikke spise ?
 Finnes ikke noe fasit svar på dette, da det er veldig inviduelt fra person til person hva en tåler av ulik kost. Det beste man kan gjøre vil være å prøve seg frem selv eller ta kontakt med en ernæringsfysiolog. Det finnes ingen fasit på hva en kan spise og ikke. En dag kan man spise alt, en annen dag ingenting. Noen tåler mye, mens andre ingenting. Det viser seg at når crohn er aktiv er den ekstra følsom for mat, mange må da la tarmen hvile så den får roet seg. Dette gjøres ofte da med ernærings drikker apoteket, eller intravanøs næring. Dette gir ofte god effekt.

Alt varierer med denne sykdommen.

Skriv gjerne en liste med mat, kryss ut hvis du ikke tåler den maten over litt tid. Da finner en ofte ut hva som er relativt stabilt og spise og hva ikke. Jeg personlig kan alltid spise grovbrød med leverpostei og kyllingfilet dette er alltid “safe” for meg.

kosthold

Kosttilskudd er viktig når store deler av tynntarmen

er betent eller operert bort. Det oppstår ofte diaré og da store tap av næringsstoffer, elektrolytter, kalk og vitamin D til dannelse av benvev, jern og vitaminet B12 til dannelse av blod, og vitamin A som er viktig for synet. For å minske fettutskillelsen bør tilførselen av fete dyriske matsorter som oppsuges dårlig i tarmen, erstattes av lett oppsugbart fett fra fisk eller tran Det er også viktig å ta magnesium og folsyre hvis det er lave nivå på dette. Disse kan en enkelt få svar på ved blodprøver hos fastlegen eller på sykehuset. Hvis ikke ernæringstilskuddet kan gis gjennom munnen ved hyppige små måltider, kan det være nødvendig med ernærings drikker, intravanøs behandling eller å erstatte næringsunderskuddet gjennom et tynt rør (sonde) til tarmen. En slik ernæring kan i visse tilfelle gis hjemme under kontroll av helsepersonell. Kostpluss som selges i nesten alle butikker er veldig nyttig da denne inneholder det meste av vitaminer og det som trengs.

Søk råd hos ernæringsfysiolog hvis du er usikker, eller har problem med å finne kosthold som passer for deg.

Vi ønsker gjerne tilbakemelding med hva du ikke tåler, og hva du tåler, på den måten kan vi sammenligne og se om det er noen likhetstrekk på hva mange ikke tåler og hva mange tåler som vi kan publisere på denne nettsiden som kanskje kan hjelpe mange mange andre som lurer på akkuratt dette. Send ditt bidrag til oss på epost post@morbuscrohn.no