Om Morbus Crohn

Crohns sykdom er en kronisk tarmbetennelse som årlig påvises hos over 300 personer i Norge.

Omtrent halvparten har betennelse i både tykk-og tynntarmen, mens de øvrige har sykdom lokalisert til enten tynn- eller tykktarm. Noen opplever også plager fra resten av fordøyelseskanalen.
Betennelsen går dypt og omfatter både slimhinnen og underliggende tarmvegg. Sykdommen kan føre til nedsatt nærings opptak, og utvikling av tarmforsnevringer, enorme luft smerter, smerter i ledd og muskler.
 Plager som hudbetennelse, ledd(over 20%), muskler og falske vevsganger, “fistler”, særlig rundt endetarmsåpningen, kan forekomme.

Hvis du har Crohns sykdom

er diare vanlig, men den er ikke nødvendigvis blodig.
 Ofte forekommer mavesmerter av feks luftsmerter og oppblåst mave. Enkelte kan bli veldig slapp og få vekttap, være blodfattig og ha høy senkningsreaksjon. Plager fra lever, galleveier, hud, ledd (over 20%), øyne, nyrer, skjelett m.m. forekommer. Og ved lang sykdomsperiode kan opptak av ulike viktige vitaminer o.l bli vanskeligere å ta opp via tarmen som f.eks d-vitamin, magnesium, folsyre & jern. Anbefaler alle å sjekke om disse verdier er innenfor normalen. Hvis ikke finnes det supplementer for disse.

Årsaken til Crohns sykdom

er ikke fastslått.
 Arv virker til å ha en viss rolle. Hverken næringsinntak, bakterier eller virus er vist å være av sikker betydning. Mange tror at dårlig kosthold er årsaken, men dette er bare tull og noen tror at “MAP”-bakterien (Mycobacterium avium paratuberkulose) utløser sykdommen. Noen mener at stress kan være en årsak, feil; men stress kan utløse sykdommen. De fremste eksperter på Crohn mener at den ligger “latent” i noen av oss, at det er en “gen” feil, og at noen kan gå et helt liv uten å få sykdommen mens hos noen slår den ut. Crohn er ikke smittsom.

Å stille diagnose

av Crohns sykdom gjøres ofte 
etter en samtale med deg og  en undersøkelse. Ut i fra dette kan en erfaren lege få mistanke om Crohns sykdom. Laborbtoriesvar sammen med colonoskopi eller tynntarms røntgen kan oftest støtte mistanken om crohn men også stille diagnosen. Ved colonoskopi blir det tatt vevsprøver, dette kan gi svar på diagnose, men colonoskopi er ikke alltid effektivt på crohn. Siden crohn oftest angriper tynntarm så vil ikke en colonoskopi nå opp i tynntarm. Men det har kommet en ny undersøkelse, hvor en svelger et kamera på størrelse med en “paracett, og bærer et belte på seg. Etter ca 24 timer så er undersøkelsen ferdig. Denne vil saumfare hele tarm systemet fra munn til ende.

Når en først har fått diagnosen

Morbus Crohn føler man seg ofte rådvill. Avhengig av hvilket sykehus du tilhører så er ofte informasjonen om sykdommen ikke fyldig. Mange er rådville når de forlater sykehuset med diagnosen i baggasjen. Da søker mange på internett etter svar og spør venner og bekjente. For det første skal du ikke tro absolutt alt du finner med et google søk, og ei heller tro på. Anbefaler at hvis du ønsker å møte andre med Crohn, gå til vår Morbuscrohn facebook side, her kan du diskutere og møte flere med samme sykdom.

Donasjon

Ønsker du å gjøre donasjon til Morbuscrohn.no kan du gjøre dette her enkelt med PayPal eller Kort! Vi setter stor pris på det da det hjelper oss å holde siden gående og gruppen aktiv og vi gir også overskudd tilbake to Gastro avd på ulike Sykehus.

Vipps:

VippsCrohn

PayPal:Behandling av crohn er variert, men det finnes ingen kurerende løsning. Se mer på Behandling siden for mer informasjon rundt dette.